Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy D ze swojej diety oraz ew. suplementacji, gdyż:
istnieje duża szansa na to, że możesz mieć jej niedobory wynikające m.in. ze zmniejszonej ekspozycji na słońce oraz przez wykluczanie jej najlepszych źródeł, niedobory witamin D wiązane są ze zwiększoną podatnością na infekcje, może modulować odpowiedź immunologiczną, nieświadomie (przed pojawieniem się antybiotyków) stosowano ją w leczeniu gruźlicy, wystawiając chory na działanie słońca, tę samą chorobę często leczono również tranem z ryb (jednego z najlepszych jej źródeł), podanie witaminy D powodowało zmniejszenie częstotliwości zakażeń grypą.
Wybrane najlepsze źródła witaminy D:
-słońce,
-oleje z ryb,
-ryby,
-żółtka jaj,
-wątroba wołowa,
-wzbogacone o nią produkty spożywcze,
-grzyby,
-sery
Bibliografia:
Aranow C. Vitamin D and the immune system. J Investig Med. 2011;59(6):881-886. doi:10.2310/JIM.0b013e31821b8755
Sahota O. Understanding vitamin D deficiency. Age Ageing. 2014;43(5):589-591. doi:10.1093/ageing/afu104
Forrest KY, Stuhldreher WL. Prevalence and correlates of vitamin D deficiency in US adults. Nutr Res. 2011;31(1):48-54. doi:10.1016/j.nutres.2010.12.001
Kontakt:
- 504 059 189
mgr Kamil Osowski
OPINIA PACJENTA: Moje życie jest piękne. Czuję się lekko i świeżo. Wszystko dzięki temu, że zapukałam do odpowiednich drzwi. W pięć miesięcy schudłam 18 kg. Odzyskałam poczucie własnej wartości co dało mi impuls do utrzymania równowagi i podejmowaniu rozsądnych decyzji żywieniowych. Bardzo dziękuję za ...
04.08.2020
Twój komentarz