mgr Kamil Osowski
Gabinet Premium
04 Czerw

Batoniki orzechowe

Pyszne batoniki orzechowe w czekoladowej polewie

Składniki: (na 3 porcje)

płatki owsiane 100g

masło orzechowe 60g

miód płynny 30g (3 łyżki)

orzeszki ziemne 30g

nasiona chia/nasiona lnu 20g

gorzka czekolada 70-80%- 4 kostki (20g)

mleko, kilka łyżek

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz czekolady i mleka łączymy, tak, aby stanowiły jednolitą masę. Można wyrobić ręką lub w malakserze na najmniejszych obrotach. Jeżeli masa będzie bardzo sypka można dodać 2-3 łyżki wody. Na podłużną foremkę (keksówkę) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę i dokładnie ugniatamy. Pieczemy 15 min w 170 stopniach. Po przestygnięciu kroimy na porcje ok 9szt dekorujemy czekoladą roztopioną w łaźni wodnej z odrobiną mleka. Porcja do jednorazowego spożycia to 3 sztuki.

Twój komentarz




POKAŻ