mgr Kamil Osowski
Gabinet Premium
01 List

Ciasto Marchewkowe

Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej typ 750

1/3 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z oleju orzechów włoskich

4 jajka, roztrzepane

2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich

3 plastry ananasa świeżego (może być wieksza porcja) 

2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki

W naczyniu mieszamy składniki: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.

W drugim naczyniu roztrzepujemy  jajka z olejem. Następnie łaczymy zawartość obu naczyń, dodając marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.

Dowolną forme do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Ciasto można polać roztopioną gorzką czekoladą 70% kakao lub wiecej.

Twój komentarz




POKAŻ