mgr Kamil Osowski
Gabinet Premium
16 Gru

Orkiszowe pierniczki

Składniki na około 50 pierniczków:

-400 g mąki orkiszowej 700/750

-2 duże jajka

-100 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)

-2 łyżki miodu

-1 łyżka przyprawy do piernika (np: przyprawa korzenna do piernika Kotányi - bez barwników i wzmacniaczy smaku)

-1 łyżka kakao

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce. Udekorować można dowonie np:gorzką czekoladą 70% rozpuszaczmy w garnuszku, polewamy pierniczki i posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Twój komentarz




POKAŻ