Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki mleka (125 ml)
1/2 szklanki mąki orkiszowej 750
wanilia
mała szczypta soli
masło klarowane
Przygotowanie:
Jajka i mleko powinno być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Do blendera (stojącego, z kielichem) wbić jajka, dodać mleko, mąkę, wanilię i sól. Na gazie postawić żaroodporną patelnię typu "skillet" lub inną patelnię, którą można wkładać do piekarnika. Podgrzać ją na średnim ogniu, a gdy będzie już gorąca, rozprowadzić po niej 1 łyżeczkę klarowanego masła. Mieszankę składników z blendera krótko zmiksować (4-5 sekundy) na jednolitą masę i wlać powoli na patelnię. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony i chrupiący. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem (sam omlet nie jest słodki). Udekorować owocami.
Twój komentarz