mgr Kamil Osowski
Gabinet Premium
10 List

Chleb owsiany

Pyszny chlebek z ziarnami

Składniki:

-Płatki owsiane górskie - 8 łyżek
-Drożdże - 50 g
-Sól - 2 łyżeczki
-Cukier - 1 łyżeczka
-Ciepła woda - 1 litr
-Mąka orkiszowa typ 700 - 1 kg
-Słonecznik lub inne nasiona - 1 garść + 2 łyżki do posypania
-Siemię lniane - 1 garść
-Mleko - 2 łyżki 

Przygotowanie:


Ciepłą wodę wlewamy do miski, wsypujemy płatki, sól i cukier. Wkruszamy drożdże i odstawiamy na 20 minut.
Dodajemy mąkę, garść siemienia lnianego, garść słonecznika. Mieszamy i przekładamy do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Górę polewamy lekko mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.

Twój komentarz




POKAŻ