Czy rzeczywiście czekolada pomaga zmniejszyć stres dzięki zawartości magnezu?
- porcja czekolady czasami pozwala zmniejszyć napięcie nerwowe jednak nie jest to wynik tylko zawartości magnezu, więc skąd ta moc?
- to zawarty w czekoladzie cukier, składniki ziarna kakaowego tj. tłuszcz, kofeina i fenyloetyloamina powodują wydzielanie endorfin, które dają nam poczucie poprawy nastroju
- fenyloetyloamina pobudza nasz układ nerwowy i pod jej wpływem dochodzi w mózgu do produkcji neuroprzekaźnika wywołującego uczucie przyjemności - dopaminy
Czekolada może więc łagodzić stany napięcia nerwowego i dawać poczucie przyjemności jednak zawarty w niej magnez to tylko niewielki ułamek udziału w składnikach, które rzeczywiście mają właściwości kojące nasze nerwy. Pamiętajmy jednak aby nigdy nie spożywać słodyczy na pusty żołądek i pomiędzy posiłkami. Kupując czekoladę zwróćmy uwagę na jej skład i starajmy się wybierać te z jak najwyższą zawartością kakao.
Twój komentarz