mgr Kamil Osowski
Gabinet Premium
19 Marz

Cannelloni

Cannelloni z mięsnym farszem w sosie pomidorowym

Składniki na 1 porcję:

130g miesa mielonego z kurczaka lub indyka

80g makaronu cannelloni

1/2 cebuli

20g tartego parmezanu

pomidory w puszce lub passata pomidorowa

czosnek

1 łyżka oleju

sól/ pieprz/ papryka czerwona/ oregano/ bazylia/ lubczyk

 

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i także podsmażyć. 

Do naczynia wrzucić podsmażone mięso i cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, ulubionymi ziołami i wszystko dokładnie wymieszać.

Farszem napełnić rurki cannelloni (ja wcześniej je lekko podgotowałam) i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. 

Dodać trochę passaty do mięsa a resztę zostawić do zalania makaronu.

Tak przygotowanym sosem zalać ułożone w naczyniu cannelloni wypełnione farszem - sos powinien zakrywać rurki.

Na wierzch posypać starty parmezan.

Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec około 45 minut.  

Twój komentarz




POKAŻ