Składniki:
-100 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao 70-80%
-3 łyżki oleju kokosowego lub masła Ghee
-2 dojrzałe banany
-duży jogurt naturalny (koniecznie gęsty) lub grecki (300 g)
-1,5 szklanki mąki ryżowej
-1/2 łyżeczki sody
-50 g czekolady gorzkiej 70-80%
-1 łyżka masła lub oleju kokosowego
-orzechy do dekoracji
Sposób przygotowania:
Czekoladę kruszymy, rozpuszczamy w małym rondelku wraz z olejem kokosowym, mieszamy, (nie zagotowujemy!),odstawiamy do przestygnięcia.
W misce mieszamy ze sobą (łyżką, nie ma konieczności używania miksera): jogurt, mąkę, sodę, przestygniętą czekoladę. Na końcu dodajemy lekko rozgniecione widelcem banany, całość mieszamy za pomocą łyżki. Przelewamy masę do foremki (u mnie mała bo o rozmiarze 22 x 14 cm, możecie użyć keksówki), wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni. Gdy ciasto się upiecze, przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy wraz z łyżką masła, mieszamy, polewamy nią upieczone brownie. Dekorujemy posiekanymi orzechami.
1 komentarz
Wygląda i smakuje obłędnie! Proste i szybkie ;) od wczoraj jedno z moich ulubionych!