mgr Kamil Osowski
Gabinet Premium
10 Kwie

Serniczek waniliowy

Ciasto z nutą pomarańczy i polewą czekoladową

Składniki:
Ser twarogowy półtłusty 800g porcja
Sok z pomarańczy 50g 5 łyżek
Skórka pomarańczowa starta 15g 3 łyżeczki
Erytrol/ksylitol 100g
Mąka kukurydziana 40g 4 łyżki
Żółtko jaja 120g 4 sztuki
Białko jaja 300g 10 sztuk
Sól 2g 1 szczypta


Składniki na masę czekoladową:
czekolada gorzka min 70% 80g-100g
erytrol/miód 40g 4 łyżki
Mleko 


Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, również boki. Twaróg, żółtka, sok, skórkę z pomarańczy, wanilię oraz słodzik umieścić w misce i połączyć mikserem. Dodać mąkę kukurydzianą i ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli. ¼ masy białkowej dodać do masy serowej, wymieszać energicznie, aby trochę rozluźnić twaróg. Dodać resztę ubitego białka, delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku
w temp. 180 stopni około 50 minut. Studzić w lekko otwartym piekarniku. Przygotowanie masy czekoladowej: W tym celu do garnuszka wlewamy wrzątek, wystarczy do 1/3 wysokości. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka. Miskę umieszczamy na garnuszku tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka i dalej mieszamy. Masę o odpowiedniej konsystencji wylewamy na wierzch ciasta.

Twój komentarz




POKAŻ