mgr Kamil Osowski
Gabinet Premium
28 Kwie

Gruszka pieczona

Zapiekana gruszka z płatkami, orzechami i żurawiną

Składniki:

Gruszka 1 średnia sztuka

Płatki owsiane 2 łyżki

Masło 1 łyżeczka

Żurawina suszona/rodzynki 1 łyżeczka

Miód 1 łyżeczka

Orzechy włoskie 1 łyżka

Cynamon 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Masło podgrzać do płynnej konsystencji, dodać płatki owsiane, orzechy, cynamon i miód, wymieszać. Gruszkę przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. W wydrążone miejsca włożyć płatki owsiane i ułożyć na wierzchu suszoną żurawinę. Gruszkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 20- 25 minut

 

Twój komentarz




POKAŻ