mgr Kamil Osowski
Gabinet Premium
24 Marz

Produkty Light, czy warto po nie sięgać?

Produkty Light Hit czy Kit?

Reklamy zachęcają, że sięgając po taką żywność jesteśmy w stanie zaoszczędzić sporo kalorii i nadal delektować się smakiem. Czy doprawdy?

Niestety w większości przypadków jesteśmy po prostu wprowadzani w błąd. Wprawdzie czekolada niskokaloryczna, czy bez cukrowe wafle przekładane tłustym kremem zawierają mniej kalorii, bo cukier zastąpiono słodzikiem, ale nadal produkty te zawierają taką samą ilość tłuszczu i w dodatku tego najgorszego. Również na odwrót, produkty z których wyeliminowano tłuszcz (np. 0% jogurty owocowe) nadal są źródłem cukrów prostych będących największym sprzymierzeńcem tkanki tłuszczowej. Tak naprawdę, jedynie napoje typu „light” spełniają swoje przeznaczenie, gdyż po wyeliminowaniu z nich cukru, nie dostarczają praktycznie żadnych kalorii.

Należy pamiętać, że miano żywności niskokalorycznej powinny nosić jedynie te produkty, które w 100 g nie zawierają więcej, niż 40 kcal lub napoje zawierające nie więcej, niż 20 kcal / 100 ml. Norm takich niestety nie spełnia większość artykułów żywnościowych reklamowanych jako „light”. Ale to jeszcze nie koniec. Większość produktów typu „light” musi w swoim składzie zawierać „morze” sztucznych i chemicznych dodatków by móc jakoś zabłysnąć smakiem. W rzeczywistości takie produkty nie mają nic wspólnego z korzystnym wpływem na nasze zdrowie czy wagę.

Twój komentarz




POKAŻ