- Głównymi składnikami herbaty, którym przypisuje się korzystny wpływ na zdrowie są polifenole. Ich działanie antyoksydacyjne sprawia, że herbata może pełnić wiele dobroczynnych funkcji w organizmie. Największą zawartość polifenoli mają herbaty parzone przez około 10 minut.
- Poza właściwościami antyoksydacyjnymi polifenolom zawartym w herbacie przypisuje się działanie stymulujące system immunologiczny, zmniejszające absorpcję cholesterolu we krwi oraz korzystny wpływ na skład mikroflory jelitowej, przez hamowanie wzrostu niekorzystnych bakterii.
- Badania naukowe dotyczą w większości herbaty zielonej, która może zmniejszać ryzyko rozwoju wielu współczesnych chorób, jednak na obecnym etapie wiedzy nie jest jeszcze uznana za udowodniony czynnik profilaktyki konkretnych schorzeń.
- Herbata bez dodatku cukru nie posiada wartości energetycznej, w związku z tym ilość herbaty w diecie nie ma wpływu na dzienną podaż kalorii. Wartość energetyczna herbaty słodzonej zależy od rodzaju zastosowanego środka słodzącego. Herbata słodzona słodzikami nie dostarcza kalorii, a szklanka herbaty z dodatkiem jednej łyżeczki cukru to około 20 kcal.
- Kubek czarnej herbaty, parzonej 3–5 minut zawiera 30–45 mg kofeiny, to wartość zbliżona do 100g naparu kawy
- Herbata spożywana w zwyczajowych ilościach jest napojem nieszkodliwym dla zdrowia. Jej negatywne skutki mogą wystąpić w przypadku spożywania dużych jej ilości. Wynika to z nadmiernego spożycia kofeiny oraz wiązania przez polifenole z herbaty żelaza z pokarmu, co ogranicza jego absorpcję w przewodzie pokarmowym nawet o blisko 80%! W przypadku problemów z niedokrwistością nie należy więc popijać posiłków herbatą.
źródło
Regina Wierzejska, Picie herbaty a zdrowie, Przegl Epidemiol 2014; 68: 595 - 599
Twój komentarz