Składniki:
Cebula 1 mała sztuka
Czosnek 1 mały ząbek
Filet z kurczaka 200 g
Marchew 50 g 1 sztuka
Mleczko kokosowe 40 g 4 łyżki
Olej rzepakowy uniwersalny 10 g 1 łyżka
Makaron ryżowy 40g
Papryczka chili 10 g 1/2 sztuki
Pieprz czarny mielony 1 szczypta
Przyprawa curry pół łyżeczki
Przyprawa nasienie kolendry 1 szczypta
Sok cytrynowy 1 łyżeczka
Sól 1 szczypta
Sos sojowy, tamari 1 łyżeczka
Trawa cytrynowa kawałek
Woda 300 g
Filet pokroić w paski, opruszyć solą i pieprzem. Cebulę i papryczkę chili pozbawioną pestek i trawę cytrynową posiekać drobno. Marchewkę pokroić w talarki. Rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i papryczkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać kurczaka i sos sojowy. Smażyć mieszając. Dodać marchewkę i trawę cytrynową, zamieszać, całość zalać wodą. Gotować około 15 minut, następnie dodać mleczko kokosowe, curry, kolendrę, zamieszać i jeszcze chwilę gotować. Makaron ugotować i zalać zupą. Przed podaniem doprawić sokiem z cytryny.
Twój komentarz