
Składniki
Nadzienie:
200 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
20 g cukru brązowego + 30g Ksylitolu
1 opakowanie cynamonu mielonego (ok. 15 g)
50 g rodzynek
Ciasto:
250 g mleka
20 g cukru
1 opakowanie drożdży suchych instant (7 g) lub 25 g świeżych drożdży, pokruszonych
420 g mąki orkiszowaej 630 (Lidl)+ trochę do podsypania
1 szczypta soli
1 jajko
Przygotowanie
1. Podgrzanie mleka i drożdży
Podgrzej mleko (ma być letnie, nie gorące). Wymieszaj je z cukrem i drożdżami. Odstaw na 10 minut, aż zacznie się pienić (przy świeżych drożdżach – rozetrzyj je w mleku).
2. Zagniecenie ciasta
Do miski wsyp mąkę i szczyptę soli. Dodaj jajko oraz mleko z drożdżami. Wyrób gładkie, sprężyste ciasto. Powinno odchodzić od ręki.
Przykryj ściereczką i odstaw na 60 min do wyrośnięcia.
3. Przygotowanie nadzienia
Miękkie masło wymieszaj z cukrem trzcinowym i cynamonem, aż powstanie masa do smarowania.
Rodzynki możesz wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie lub rumie.
4. Formowanie cynamonek
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt (ok. 0,5 cm grubości).
Posmaruj równomiernie masą maślano-cynamonową i posyp rodzynkami.
Zwiń w roladę i pokrój na plastry ok. 3–4 cm.
5. Drugie wyrastanie
Ułóż ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj na 20–30 min — niech jeszcze podrosną.
6. Pieczenie
Piecz w 180°C przez 20–22 minuty, aż się zarumienią









Twój komentarz