mgr Kamil Osowski
Gabinet Premium
03 Gru

Cynamonki

Pyszne cynamonki w lżejszej odsłonie

Składniki

Nadzienie:

200 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki

20 g cukru brązowego + 30g Ksylitolu

1 opakowanie cynamonu mielonego (ok. 15 g)

50 g rodzynek

 

Ciasto:

250 g mleka

20 g cukru

1 opakowanie drożdży suchych instant (7 g) lub 25 g świeżych drożdży, pokruszonych

420 g mąki orkiszowaej 630 (Lidl)+ trochę do podsypania

1 szczypta soli

1 jajko

 

Przygotowanie

1. Podgrzanie mleka i drożdży

Podgrzej mleko (ma być letnie, nie gorące). Wymieszaj je z cukrem i drożdżami. Odstaw na 10 minut, aż zacznie się pienić (przy świeżych drożdżach – rozetrzyj je w mleku).

2. Zagniecenie ciasta

Do miski wsyp mąkę i szczyptę soli. Dodaj jajko oraz mleko z drożdżami. Wyrób gładkie, sprężyste ciasto. Powinno odchodzić od ręki.

Przykryj ściereczką i odstaw na 60 min do wyrośnięcia.

3. Przygotowanie nadzienia

Miękkie masło wymieszaj z cukrem trzcinowym i cynamonem, aż powstanie masa do smarowania.

Rodzynki możesz wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie lub rumie.

4. Formowanie cynamonek

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt (ok. 0,5 cm grubości).

Posmaruj równomiernie masą maślano-cynamonową i posyp rodzynkami.

Zwiń w roladę i pokrój na plastry ok. 3–4 cm.

5. Drugie wyrastanie

Ułóż ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryj na 20–30 min — niech jeszcze podrosną.

6. Pieczenie

Piecz w 180°C przez 20–22 minuty, aż się zarumienią

 

Twój komentarz




POKAŻ